Droombaan aan diggelen

Als klein meisje reisde ze regelmatig alleen met het vliegtuig van Nederland naar Brazilië waar haar vader woont. De magie van het reizen en de goede zorgen aan boord maakten op jonge leeftijd de ambitie bij haar wakker om stewardess te worden. En zoals dat gaat bij sommige mensen, die maken hun dromen gewoon waar.

Helaas werd haar droombaan aan diggelen geslagen als gevolg van een pandemie. Om die reden zat ze bij mij aan tafel. Dankbaar maakte ze gebruik van het kosteloos ontwikkeladvies, via de regeling NL Leert Door, om zich te (her)oriënteren op haar actuele mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ze maakte gebruik van de arbeidsmarktscan, de diverse tests en de verschillende opdrachten die ze van mij kreeg met als doel het vinden van een nieuwe, levensvatbare bestemming.

Vol overgave onderzocht ze alternatieve beroepen, passende opleidingen en arbeidsmarktkansen, ondertussen haar tijdelijke baan als callagent bij de Coronalijn uitvoerend. Best een lastige klus als je zo jong bent, maar met haar wil een nieuwe bestemming te vinden vond ze een nieuw beroep dat interessant lijkt: kraamverzorgende. Om de groei in het aantal geboorten op te vangen zijn tot 2022 250 kraamverzorgenden extra nodig. In mijn netwerk zit een kraamverzorgende – het vak ingegaan na een rigoureuze omscholing – zij is bereid haar kennis en ervaring te delen met mijn kandidaat zodat zij een weloverwogen keuze kan maken.

Mijn taak zit er na drie adviesgesprekken helaas op. Het echte werk begint nu. Met een hoofd vol nieuwe dromen en een hart verlangend naar passend werk laat ik mijn kandidaat vertrekken, met lege handen, zo voelt dat een beetje.

Wat nú nodig is, is praktische hulp om de grens van een nieuwe sector te beslechten zodat zij, en vele anderen met haar, niet tussen wal en schip raken. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Tilburg University, pleit voor een fysieke plek waar regionale vertegenwoordigers zitten van de arbeidsmarkt. Een plek die hij de ‘voortent’ noemt en waar elke werkzoekende en werkgever met zijn vraag terecht kan én geholpen wordt. Ik ben voor!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *