Help! ik moet kiezen

Je maakt betere keuzes, omdat je weet wat jou motiveert.

Je weet pas wat jou motiveert, doordat je keuzes maakt.

Zelf (leren) kiezen is duurzaam en helpend voor de rest van je leven. Maar hoe kies je? Hoe maak je nu de beste keus?
Welke keuzes je maakt is afhankelijk van je motivatie.

Er zijn 6 vormen van motivatie.

  1. Motivatie vanuit interesses. Bij deze motivatie doe je dingen waarbij je veelal de tijd vergeet. Ook wel flow genoemd.
  2. Motivatie vanuit waarden. Waarden geven aan wie je bent, het zijn idealen die je terug wilt zien in je leven en werk.
  3. Motivatie vanuit persoonlijke doel(en). Waar wil jij voor gaan?
  4. Motivatie vanuit interne druk. Je voelt je schuldig over iets of richting iemand of je schaamt je en maakt een keuze om van dit gevoel te worden verlost.
  5. Motivatie vanuit externe druk. Je moeder vindt het heel belangrijk dat je in haar voetsporen treedt en spoort je aan te kiezen voor dezelfde studie waarvoor zij koos.
  6. Demotivatie. Er is geen motivatie. Feitelijk ben je, of voel je je over iets ‘onverschillig’.

Motivaties vanuit interesses, waarden en doelen gaan over jouw wil.

Intern kompas
Interesses, waarden en doelen behoren tot je intern kompas (het willen). Vraag jezelf af:

Waar ga ik van aan? (Wat vind ik interessant? (interesses))

Waarvoor wil ik staan? (Wat vind ik belangrijk? (waarden))

Waar wil ik voor gaan? (Waar wil ik naartoe? (doelen))

Indien je keuzes maakt vanuit interne of externe druk is er sprake van MOETEN. In dat geval ben je vervreemd van je interne kompas en veelal ook van jezelf.

Ervaring telt
Keuzes maken is een terugkerend proces in je leven en dus ook in je werk. Het maken van keuzes is sterk afhankelijk van je ervaringen en jouw reflectie daarop (zit ik nog op het goede pad?, doe ik de dingen nog die ik wil?) zodat je daarna opnieuw keuzes kan maken én kan bijsturen.

Je zal dus eerst moeten ervaren om te weten wat je van iets vindt. Door ervaringen op te doen kom je er achter wat jouw interesses, waarden én doelen zijn. Ook het opdoen van minder goede ervaringen telt om keuzes te maken én je loopbaanpad bij te stellen.

Bij het maken van een studiekeuze of het zetten van een nieuwe stap in je loopbaan zal een meeloopdag of stage je helpen je motivatie aan te scherpen. Let op: een enkele of korte ervaring is niet altijd zaligmakend. Indien jij een doel (daar wil ik naartoe!) voor ogen hebt zal een iets minder goede ervaring jouw motivatie natuurlijk niet in de weg mogen staan.

Waarschuwing
Ook als je een keuze hebt gemaakt bedenk dan dat werk of studie nooit voor 100% kan voldoen aan wat jij wilt, sommige taken of opdrachten moeten nu eenmaal worden gedaan om je doel te bereiken.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *