“Ik ben nodig”

Een passende werkervaringsplek zorgde ervoor dat mijn klant weer vertrouwen kreeg, in zichzelf én haar toekomst. Al na twee weken vertelde ze: “Ik ben nodig, ik zie resultaat van mijn werk en ik heb thuis ook weer een nieuwtje te vertellen na een dag werken. Dat is fijn en voelt goed”.

De eerste stappen die wij samen zetten in het werkfittraject voerden langs strand Nijstad. Al lopend formuleerde mijn klant haar doelen. ‘Binnen nu en een jaar een passende betaalde baan vinden’, zo luidde haar stip op de horizon. Om daar te komen was het belangrijk zicht te kreeg op haar skills, en waar? en hoe? zij die kan inzetten.

Het beroep dat mijn klant uitoefende kon zij vanwege de onregelmatige diensten en de daarbij behorende stress niet meer doen. Als je eind vijftig bent en het roer móet omgooien valt het vaak niet mee te bedenken wat je nog kan betekenen op de arbeidsmarkt, waar liggen kansen? en nog zo’n hoofdbreken, hoe overtuig je een werkgever?

Onderweg ontdekten we het organisatorisch talent, de twee rechterhanden die van aanpakken weten en niet schromen een hamer te hanteren en het grote sociale hart van mijn klant. Met die kwaliteiten vonden we een passende werkervaringsplaats in de buurt. Daar zette zij haar skills in, ontwikkelde nieuwe vaardigheden, kreeg weer energie én liep aan tegen een oude bekende ……., stress.

Om te voorkomen dat de hernieuwde energie teniet werd gedaan bracht mijn klant met behulp van het stressregistratieformulier (‘Nooit meer burn-out!’ van Anita Roelands) de signalen in kaart. De paarse signalen: piekeren, zaken vergeten, paniekmomenten, een gejaagd gevoel, kleurden ‘vrolijk’ het formulier, maar waren uiteraard niet wenselijk. Een belangrijke stressbron: ‘te veel klanten op hetzelfde moment’ bleek een boosdoener, de rustgever: ‘het tijdig inschakelen van versterking’ haar uitdaging. Met deze uitdaging is ze gaan oefenen op de werkplek, mét succes!

Vanaf deze week gaat haar contract in. Wat aanvankelijk een werkervaringsplaats was is een betaalde baan geworden. Dankzij haar betrokkenheid – vanaf dag één voelde zij zich een volwaardig medewerker – haar skills én bereidheid nieuwe ervaringen op te doen realiseerde zij haar stip op de horizon. Wat ben ik blij voor haar.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *