Weer grip krijgen

Moet ik dit nu doen?’ Ik liet haar de zin hardop voorlezen. Ze legde het accent op ‘nú’. Het bleek haar valkuil en een voortdurend gevecht met de tijd, de prioriteiten, zichzelf én de plinten. De plinten? Jazeker. Omdat alles ‘nu’ moest was haar leven een race tegen de klok. Snel even stofzuigen betekende zonder aandacht voor de zaak plinten, muren en andere obstakels rammen. En weer door naar de volgende klus! Bekaf was ze vanuit de overtuiging dat alles nu én dus even snel moest.

Inmiddels weet ze beter, ook dat het gevaar op de loer ligt. Onder tijdsdruk even snel iets doen is heel verleidelijk, maar o zo verraderlijk. De kans namelijk dat het niet bij die éne keer blijft, jouw leidinggevende wederom vraagt nog even die ene patiënt te controleren, je in de haast een fout maakt, waar je thuis achter komt, daarover ligt te piekeren, waardoor je slecht slaapt, niet herstelt van je werkdag, je vermoeid aan de volgende werkdag begint, je op 1 – 0 achterstand voelt staan en je vervolgens hard gaat werken, is héél groot. En reken maar, ook héél ongezond!

Ik nodig je uit de zin: “moet ik dit nu doen?” ook eens te lezen. Op welk woord leg jij het accent? Het antwoord geeft je vast en zeker richting te onderzoeken hoe jij je leven en werk gezonder vorm kan geven om weer grip te krijgen.

Herken de signalen van roofbouw én schrap, stel uit, delegeer en reorganiseer voor het te laat is en alles je uit handen valt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *